Deel 1 The Talent in Your Soul

The Talent in Your Soul. Met dit artikel wil ik  jongeren  tips geven en helpen met hun beperking of belemmeringen. Ik begin dan meteen met een aantal vragen.  Wat voor beperking heb je? Kun jij je beperking accepteren? Wat doe je om je beperking te kunnen accepteren?  Waar loop je  tegen aan in de maatschappij? Wat doe je om er weer boven op te komen? Wat gaat er dan door je gedachte heen?  Wat kun je  wel ondanks je beperking?

Dat zijn eigenlijk vragen om als persoon zelf je eigen persoonlijke karakter  sterk te maken. Met name de laatste vraag. Stel jij jezelf die vraag. Wat kun je  wel ondanks dat  je een beperking hebt? Als jij je zelf die vraag stelt en je weet het voor jezelf goed te beantwoorden dan weet je ook wat jouw kwaliteiten en vaardigheden zijn.

Voor mij zijn het deze vragen waar door een ieder echt gaat nadenken over hun situatie.  Zo zijn er ook vragen als: wat maakt je zo sterk? Wat doe je om zo positief mogelijk te blijven?

Ook zijn er vragen als: Wat doe je als iets verkeert gaat en als  men erom lacht? Deze vraag lijkt een beetje negatief, maar het gebeurt vaak dat mensen binnen in zich zelf lachen dat het fout gaat. En met deze instelling brengt mij naar het volgende stuk.

Wat doe je als je in een Negatieve sfeer zit? Hoe ga je dan met die weerstand om?

Het is moeilijk als het tegen zit om weer positief te kunnen denken ener weer boven op te komen. In zo een situatie zou ik zeggen , neem de positieve situatie in gedachten. Denk na hoe het goed ging. Wat heb je gedaan zodat het goed ging? Zo kun je proberen om jezelf erboven op te halen.  Ook kun jij jezelf  richten op je doel. In gedachte hou je dat het dit keer fout is gegaan of dat het niet gelukt is. Maar de vraag is dan: Wat heb je van je fouten geleerd? Wat ga je doen zodat het wel lukt? En deze vragen gelden niet alleen als je een beperking hebt maar ook in het algemeen.

v.b. : Je bent een student je zit op de middelbare school en je zit in je examen jaar. Je haalt alleen maar slechte cijfer dat komt omdat je als maar niet aanwezig was of niet geleerd had. Je behaald je examen niet en je baalt er ontzettend van. Waarom baal je ervan? Omdat je andere klasgenoten het wel gehaald hebben. Dan stel jij jezelf de vraag: Waarom ben ik niet geslaagd? Hoe kan ik het volgend jaar goed doen?

Met heel veel inzet door dat je gemotiveerd blijft en met de positief gedachten kun je heel ver komen. Blijf vechten voor je doel en je wensen die je wilt bereiken, je leert ervan en het maakt je sterk.

Als ik even terug ga op mijn vragen die ik in het begin gesteld hebt. Wat voor beperking heb je? Je denkt na wat het inhoud je gaat opzoek wat er gedaan kan worden en natuurlijk hoe kun je het combineren in je privé leven en de maatschappij.

Hoe hou jij jezelf  zo positief mogelijk als het even niet meezit? Deze vraag is een beetje moeilijk te beantwoorden. Dit verschilt per persoon omdat elke situatie anders is. Iedere persoon heeft zijn mening, maar op een of ander manier kom je toch op de zelfde punt dat je positief blijft om jezelf overeind te houden. Je wilt door. Je streeft naar je doel. En door die gedachte blijf je positief en vechten om je doel te bereiken. Alles draait om het feit wat je wilt bereiken. Maar dat niet alleen je hobby’s zijn ook een deel van je leven dat je kan helpen om positief te blijven.  Op dat moment is je hobby een afleiding maar soms ook om je gedachte of situaties een plek te geven.

Hoe kun jij je doel toch bereiken met je beperking? Deze vraag zelf is ook aan de ene kant een moeilijke vraag maar ook een makkelijke. Waarom zeg ik dat? Omdat het afhangt van je beperking. Wat kun je allemaal nog wel? Hoeveel kun je aan? en hoe pas  je het toe? Deze 3 vragen zijn belangrijk om het injezelf te stellen. Zo kom je achter waar je grenzen liggen.  Door je grenzen aan te geven kun je toch doen wat je leuk en lief hebt. Je verdeelt je kracht. Zo kun je toch blijven doen wat je leuk vindt. Je kunt wel niet in 1 dag alles geven wat je in je hebt, maar door dat je het verdeeld kun je het dagelijks blijven doen. Dat is 1 van de manieren om toch met je beperking je hobby’s te blijven doen.

Hoe kun jij je beperking accepteren? Je beperking kun je pas accepteren als je weet wat je allemaal aankan. Dan bedoel ik daarmee, met welke tempo kun je werken of je hobby’s doen?, Hoelang kun je werken of je hobby’s doen per dag? (de tijd). Hoe kun je dan in die tijd jezelf balanceren? Als jij jezelf daarin heb gevonden dan kun dan zelf daarmee spelen. Je ontdekt dan b.v. in de ochtend goed functioneert of in de middag. Je ontdekt zelf wanneer je het fits bent. Wanneer je daar achter bent gekomen dan is dat gene al een sterke punt . Je begint b.v. te denken aan ik functioneer s ’morgens het beste en ik wil alles tot een bepaalde grens uithalen wat ik die dag aankan. Zo zal je ontdekken dat veel kunt doen dan dat je gedacht had. Je ontdekt de manieren waarop jij  je hobby’s of werk kunt combineren. Daardoor raak je ook meer gemotiveerd, je merkt dat je dan ook in je kracht zit en je ook wat zelfverzekerder wordt.

The Talent in Your soul: De talent(en)  die je zelf in je hebt en die je kunt doen ongeacht je een beperking hebt. Waar ligt je hart en ziel in? Wat geeft jou elke dag energie? En hoe ga je het aanpakken om het te bereiken? Dat kun jij zelf alleen bereiken om het zelf te doen. Geef het niet op als het tegen zit. Ik begrijp het heel goed als het tegen zit dat je dan in een dip of donker gat zit. Probeer op dat moment voor jezelf in de gate te houden dat je er niet diep in valt. Hoe meer jij je grenzen aangeeft voor jezelf hoe beter je eruit komt. Dat is de kunst en ook je talent.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *