EGO (speelt onbewust tikkertje)

Je ego daagt je altijd uit. Onbewust. Wat we niet inzien is, dat we het toelaten dat onze ego ons in ons macht heeft.

Ego spreekt uit als:’ik,’mij,en ‘mijn,. Als je dat loslaat ben je vrij.Als we nederig zijn, staan we open om te leren, omdat we begrijpen hoeveel we niet weten. De betweters in ons zijn de grootste obstakels die ons tegen houden om toe te geven dat we nieuwe kennis opgeven. Er ontstaat een arrogante figuur van vals zelfvertrouwen.

Er zijn 2 soorten ego’s.

  1. Ego
  2. Vals ego

Echte ego is onze diepste kern. Onze echte ego houdt ons alert, houd ons gericht op de realiteit. Het valse ego houdt het gevoel in stand, dat jij het belangrijkste bent, dat jij alles bent en alles weet.

V.b. Ben je trots op je rijkdom, maakt je arm en trots zijn op je kracht maakt je zwak. Als je denkt dat je valse ego je zal beschermen, dan heb je het glad mis. Het is de de kunst dat jij je ego kort houd, dan zal het ons geen kwaad doen. We kunnen alleen thuis een bepaalde versie van onszelf zijn, maar we laten aan de buitenwereld een andere versie van onszelf zien. Waarom we dat doen? Omdat we onzeker zijn wat andere vinden van jou. Eidelheid en ego gaan hand in hand. We doen er alles aan om onze personage op te poetsen.

Een v.b daarvan is: We doen er alles aan om ons uiterlijk nog mooier nog opvallender te maken. Maar onze ego wil altijd meer. Denk na over jezelf en je personage. Hoe? Dat is eenvoudig. Bedenk welke keuzes je maakt als je alleen bent. Alleen jij weet welke keuzes je wilt maken. Vraag jezelf af wie er tevoorschijn komt als jij alleen bent, dat is namelijk de glimp van wie je echt bent. Je bent wie je bent als er niemand kijkt of is.

De ego is gewend om iemand te imiteren. Het zet ons aan om te liegen. De ego hunkert alleen erkenning,bevestiging. Het wil alleen maar gelijk hebben, anderen liever onderuithalen. Het ego wil niet beter zijn of worden. Het wil beter gezien worden. Wie zich anders voor doet, wordt uiteindelijk een slechtere versie van zichzef.

Het valse ego kan heel arrogant zijn. Ze gaan heel ver om andere zelfs onderuit te halen. We verzinnen zoveel mogelijk veel manieren om mensen beoordelen omdat ze anders zijn. Wie wijs is, weet dat elke mens hier op aarde even veel waarde heeft. Wanneer het succes naar ons hoofd stijgt, kunnen we het verschil niet meer zien tussen goed en kwaad, goed of fout. Als je merkt dat jou ego te veel en slecht spreekt, trek dan gelijk aan de bel. Iedereen is gelijk in het leven. De arogante ego eist alleen maar naar respect, terwijl respect vertrouwt.

De vraag leid: Wat hebben we er voor over om elkaar gelijkwaardig te behandelen? Waarom hebben we eerst een ramp nodig om tot elkaar te komen.

Als je uit gaat van gelijkwaardigheid dan houd jij je ego onder controle. Als je denkt dat iemand b.v vanwege status of waarde minder is, kijk dan naar binnen waarom je ego zich bedreigd voelt. Iedereen heeft recht om gelijk behandelt te worden en verdiend respect.

De oordeel die wij hebben op anderen is, omdat mensen zich niet naar JOU normen gedragen. We laten een aantal steken vallen. Als je goed gaat nadenken over de manier waarop je denkt, dan zul jij jezelf betrappen op het feit dat we altijd vallen op ander mans oordeel om zelf de aandacht te leiden van tekortkoming die we in onszelf zien. Vraag jezelf af: heb je iets aan te merken aan iemand dan probeer je andere af te leiden van je eigen onzekerheden. Je projecteert je eigen zwakheden op een ander. Je bent maar een greintje beter dan degene die jij bekritiseer.

Je ego blokkert je groei

Door alle trucjes die we gebruiken om onze ego te laten spreken worden we niet wijzer van. Doordat we ons zoveel laten leiden door onze ego leid dat ons af van onze groei en leer momenten. Je ego staat altijd te trappelen om te showen hoe slim en interessant jij bent. We staan altijd te trappelen om overhaast conclusies te trekken.

Stel je hebt ongelijk gehad op een bepaald moment in een situatie, hoe voel jij je dan? Schaam jij je of bent je dankbaar? Schiet je in de verdediging of ben je nieuwsgierig om juist de andere kant te leren.

Als we niet ruim denken dan ontnemen we ons zelf kansen om te leren, groeien en te veranderen. Het ego reageert altijd krom als je het niet onder controle heb. Ook al denk je dat je iets goed kent of weet, probeer te luisteren naar het verhaal met een open mind-set om meer te leren. Want anders mis je leerpunten.

Als jij het gevoel hebt dat je goed bezig bent en het goed gaat, dan moet je juist uitkijken en oppassen. Je ego isoleert je. Leef niet met een gedachte dat je zo speciaal bent of voelt. Zodra onze zwakheden tevoorschijn komen, geeft onze ego aan dat we briljant zijn.

De ego is een huichelaar. Huichelaar betekend dat je doet als of, maar het niet meent.

Het maakt ons blind hoe wij in werkelijkheid zijn. Echte nederigheid is eerlijk naar jezelf kijken. Het ego denkt aan alles of niets, maar nederigheid helpt ons zwakheden te begrijpen. Het donkere van de ego denkt dat je speciaal, machtig en belangrijk bent. Om onze licht te zien, moeten we onze ego in het daglicht zien. Dat geeft helderheid, dat je ego jou onder controle heeft. Denk aan het feit dat je met je ego ellende kan veroorzaken voor anderen. Het scherp stellen van wat je vertelt en in actie komt makt het dat jij je ego onder controle kunt hebben.

Onze ego spreekt op her moment dat we iets gedaan hebben voor anderen. Ondanks het feit dat het een normaal is in het leven. Iets anders is: Als iemand je slecht behandelt dat jij jet los moet laten. Wees dus vooral geen maatjes met iemand die je elke keer kwetst. Jezelf regelmatig aan je fouten herinneren en je prestaties, houd je ego in bedwang en maakt je dankbaar. Als je boven op je ego zit, dan ben je heel bewust bezig op de momenten dat jij een opmerking of feedback geeft aan een ander. Je ego kun je observeren waneer je ego de baas gaat spelen over je zelf. Echte nederigheid gaat een stap verder, het snoert je mond.

Als iemand je slecht behandelt adviseer ik je om niet in de zelfde rol te gaan kruipen. Wangedrag is onacceptabel, maar het is wel beter om verder te gaan kijken dan het moment zelf. Ga als eerste na waar het gedrag vandaag zou kunnen komen. Iedereen persoon heeft zijn eigen verhaal maar laat dat binnen VOORDAT je ego een rol gaat spelen. Neem niet alles te persoonlijk op, het gaat niet altijd om jou.

Onze identiteit bepalen we door het gene wat we hebben,ons huis, auto etc. Het gene wat je kunt doen is dankbaar zijn voor de ontwikkeling die je hebt gekregen. Dat je het kunt gebruiken om je doelen te kunnen bereiken. Je hoeft niet de beste te zijn, als je maar dankbaar bent voor de capaciteiten die je bezit. Als we oprecht dankbaar zijn voor voor wat we hebben, zal het succes niet naar ons hoofd stijgen.

Transformeer je ego.

Je hebt vier punten waarop je kunt letten om je ego los te laten.

  1. Als iemand je beledigd, ga na waar de belediging vandaan komt?
  2. Je een compliment krijgt
  3. Je ruzie hebt met je partner.
  4. Mensen willen aftroeven

Als iets mislukt, dan schiet je ego in de verdediging. Je voelt je onzeker, dat je iets niet gehaald hebt. Alles draait om jou, je gaat jezelf de schuld geven. De oplossing is door de verbeelding los te laten dat jij je een mislukking voelt . Haal van het negatieve iets positiefs uit.

Door onze ego ontstaat angst, waardoor het ons tegenhoud om onze ideeën uit te werken. Onze eerste gedachten is altijd dat het een flop zal zijn/worden. In een slachtoffer rol zitten schiet niet op.

Vraag je dan één ding af, hoe krijg je weer het zelfvertrouwen.

Doe het gene wat je het liefst doet en bouw zo het zelfvertrouwen op.

Ja, bouw niet op je ego, maar bouw op je zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen helpen je accepteren om wie je bent, zodat je weet om wie je bent, je niet perfect bent, maar er wel hard voor over staat. De ego denkt dat je alles weet. Gezonde eigenwaarde denkt nna over wat hij van andere kan leren.

Sta dus open om te luisteren, te leren, te proberen en te werken. Het is makkelijk om je valse ego eerder te laten spreken, dan je verstand.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *