Dankbaarheid

Het beste medicijn hier op aarde is dankbaarheid. Misschien hebben jullie mijn artikel gelezen over waarde. Waarde hechten aan spullen, ervaring, wat je hebt meegemaakt of hebt gezien. Hecht je waarde, dan ben je dankbaar.

Waardeer de kleine dingen in het leven. Ja, zelfs de gewone normale dingen in het leven. Als we onze geest getraind hebben om naar binnen te kijken, dan kunnen we pas naar buiten kijken. Laat wel tot je doordringen dat alles wat je gegeven is, je bewust moet zijn dat je daar heel dankbaar moet zijn in je leven, dat je dat hebt.

De vraag die jij jezelf stelt is: Wat heeft grote waarde?

Kostbare woorden van familielid of vrienden.

  • klein gebaar
  • Een kleine kans die je krijgt
  • Leermoment
  • Iets wat je hebt aangeschaft
  • Herinneringen

EEN GOUDE REGEL

Sta op met dankbaarheid. Dan zul jij openstaan voor kansen in plaats van te focussen op je obstakels.

Je richt je op het doen in plaats van klagen. Je vindt altijd nieuwe wegen, nieuwe manieren om te groeien, in plaats van toe te geven aan negatieve gedachten. Negatieve gedachten beperken je alleen maar in je mogelijkheden. Ben bewust van dankbaarheid en besef heel goed wat dankbaarheid is. Zo onderzoek je ook hoe jou emoties je kunnen helpen.

Je kunt dankbaarheid meten? ja, je leest het goed. Je kunt je dankbaarheid meten. Dankbaarheid is en wordt gelinkt aan betere geestelijke gezondheid, zelfbewustzijn, betere relaties etc etc.

Een heel mooi opdracht om te doen is: schrijf voordelen op van dankbaarheid. Doe dit elke avond. Als jij de vraag goed beantwoord, gedetailleerd beantwoord dan kom je erachter waarom je piekert. Voor dat je begint op te schrijven hoeveel dankbaar je bent, begin je eerst op te schrijven hoe goed je geslapen hebt.

Je zult het niet geloven maar ons brein snakt er naar om negativiteit te versterken. Dus als ons brein ons verteld dat we zwak, waardeloos zijn, gaan we daarin geloven. De kunst is om je er tegen te verzetten. Met dankbaarheid kun jij je daar tegen verzetten. Dankbaarheid helpt juist om onze bittere pijnen boven te laten komen die we allemaal met ons dragen. Als tussen dankbaarheid in zit kun je er niet om heen. Als je dankbaar bent, dan willen je hersenen dat vaker meemaken. Zo maak je van dankbaarheid een gewoonte. Dankbaarheid is niet aalleen goed voor geest, maar zeer zeker ook goed voor lichaam. Het blokkeert vergif. Met vergif bedoel ik de emoties die kunnen leiden voor een blokkade.

Hoe kunnen we de dankbaarheid vergroten?

Schrijf op wat je hebt meegemaakt waarvan je vond dat je het niet verdiend had.

We zijn gewend te denken dat we geen tegenslagen verdienen, maar alleen meevallers. Terwijl tegenslagers je juist een les van dankbaarheid leert.

Wat is het diepste van dankbaarheid? Het ligt wat we hebben om te kunnen zien, voeten dat we hebben om te staan, handen dat we hebben om te kunnen eten b.v. De simpele/normale dingen wat zelf sprekend is, zijn het kostbare wat we in ons bezit hebben.

Als je wakker wordt, denk dan aan momenten/dingen die goed zijn in je leven. Denk dan b.v aan het ontbijt, je tas waar jij je spullen in kunt zetten, je kleren, horloge, auto, fiets etc etc. Zeg dan ‘dank je wel’

ontwikkel je dankbaarheid zoals je een spier traint. Als je het oefent zal het gevoel van dankbaarheid sterker worden.

Als we in schaarsten zitten, dan focussen we op het gene wat we niet hebben. Je bewust oefenen in dankbaarheid gaan we merken dat we voldoende hebben aan het gene wat we hebben. Heb nooit een oordeel over momenten. Probeer zelfs dankbaar te zijn voor je obstakels op je weg. Laat alles in je eigen tempo en via je eigen unieke weg verlopen. Stel dat iets niet gaat zoals je wilt, zeg dan tegen jezelf: ‘Er staan me nog een hele boel mooie dingen te wachten’ Als jij op zo een manier tegen jezelf praat, dan verschuif jij je energie naar een kansrijke toekomst. Hoe meer je openstaat voor kansen hoe meer je dankbaarheid in ontvangst mag nemen. Een belangrijk houding voor dankbaarheid is het vertrouwen hebben in je leven.

Stel de vraag: Welke kansen liggen er op dit moment voor me? Zoek het uit en neem actie om de kansen te grijpen.

Neem iets in gedachte waar jij vroeger niet voor dankbaar was. vervolgens ga je nadenken over hoe deze gedachten toch je NU dankbaar is. Sta meer open voor mogelijkheden en uitkomsten. Ervaar elke moment als een cadeau. Neem de tijd om na te denken over de ervaring voor jou dankbaar is. Gebruik herinneringen om het gevoel te koesteren. Als er iets kleins gebeurd, denk dan het had erger had kunnen zijn. Probeer de dankbaarheid te verruimen wat je van binnen voelt. Ga kijken hoe jij dit gevoel naar buiten kunt richten en naar andere kunt uiten. We hebben veel dankbaarheid maar weten niet hoe we dat moeten overbrengen. Er zijn miljoenen manieren om dankbaarheid te tonen en iets terug te doen. Een simpele manier is om te zeggen ‘dank je wel’. Probeer specifiek te zijn. Denk aan bedank berichtjes. Kijk vooral naar de details. Hoe gedetailleerder je bent, hoe meer de dankbaarheid naar boven komt. Dat is de SLEUTEL van dankbaarheid.

Als jij zelf een offer hebt gebracht voor een ander, door iets te doen voor een ander dan heb je inzicht dat iemand anders het zelfde voor jou kan doen. Vriendelijkheid leert je dankbaarheid. Doe dankbaarheid leid terug dat je vriendelijkheid terug KAN krijgen. Vriendelijkheid en dankbaarheid weerkaats net als een steen die je in de vijver gooit. Als jij deel uit maakt van vriendelijkheid dan leidt dat toe dat andere voor jou ergens dankbaar zijn. Maar als iemand ons dankbaar bedankt dan moeten we onze ego in de gaten houden. We verliezen ons zelf heel gemakkelijk in ons grootheidsfantasieën. Bedank iemand anders eerst voor zijn dank. Waardeer zijn of haar aandacht. Benoem een mooie kwaliteit van een ander en complimenteer hem daarmee.

Dit zijn drie punten waarvoor je al iemand dankbaar kan zijn

  1. een cadeau wat je gehad hebt
  2. een compliment dat je gehad hebt
  3. iets waar je elke dag van kan genieten

Dankbaarheid zit in vrijwilligheid , dankbaarheid kun je in woorden zetten, dankbaarheid kun je terug zien in ogen.

Dankbaarheid zit ook in vergeven. Kun je vergeven, ben je dankbaar voor de mooie leerrijke momenten van de persoon.

Dankbaarheid is de moeder van onze kwaliteiten. Andere eigenschappen van dankbaarheid zijn, zelfvertrouwen, passie, liefde, positiviteit.

Jullie zien het, dankbaarheid heeft 12 letters maar heeft een betekenis van meer dan 12 letters.

We zien mekaar bij terug

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *