Van sparen een gewoonte maken

Misschien heb je het wel gemerkt, dat in deze tijd heel veel mensen het moeilijk vinden om uit te komen met geld. In de generatie waarin we leven denken velen van ons dat we miljonair moeten zijn om te kunnen genieten van het leven. We zien niet hoe we een leuk leven kunnen hebben met het inkomen wat we verdienen. Begin vanaf het moment dat je geld opzei kunt zetten met sparen. Probeer een reëel beeld te schetsen van het leven wat jij wilt leven. Het leven waarin jij wilt leven. Als je vroeg begint met sparen kun je het geld op lange termijn laten groeien. Begin klein en maak van het sparen een gewoonte. Je leest het goed. Je kunt van sparen een gewoonte maken. GEWOON NIET AL JE GELD UITGEVEN. Zet elke maand een vast bedrag opzei en ga er niet aan, tot het echt urgent is. Spaar je centen voor je persoonlijke doelen.

De belangrijkste vraag die je moet stellen is: Waarom, wat , hoe.

Waarom het belangrijk is dat jij deze vragen kunt beantwoorden is, omdat jou heldere visie /ambitie helder wordt. Het is heel belangrijk dat jij jou waarom vraag kunt beantwoorden. Waarom wil je een bepaald bedrag sparen? Als je jou spaardoel behaald hebt, wat wil je daarna doen? Ben bewust wat er binnen komt, wat er uit gaat en vooral waarom er niet genoeg overblijft. Heb het, behoud het, laat het groeien en bereik de berg top.

Het ontwerp van jou levensstijl. Wat is het? Wat is jou ontwerp van jou levenstijl? Als je het nog niet hebt, creëer een ontwerp. Maak een plan hoe jij je gedrag kunt veranderen om je gewenste levensstijl te bereiken, bedenk ideeën hoe jij je geld kunt behouden. Hoeveel geld wil je opzei zetten. Je leest het goed. Hoeveel geld wil je opzei zetten. NIET hoeveel geld kun je opzei zetten? Er zit een verschil in? Als je KUNT dan dwing jij je zelf niet op een gezonde manier om geld opzei te zetten. Als je zegt, HOEVEEL geld WIL ik opzei zetten dan ga je op een gezonde manier een vast bedrag opzei zetten. Als jij je er niet aan kunt houden, krijg jij een spijt gevoel. Houd dat gevoel vast voor 1 dag. Alleen één dag. Adem in en uit en zeg tegen jezelf volgende keer pak ik de draad op. GEEN GEMAAR, GEEN SMOESJES, GEEN REDEN, GEEN GEDRAAI, GEEN UITZONDERING. ALLEEN INCIDENTEEL. In incidenteel lasten zit een verschil, dan incidenteel lasten maken. Tot slot vraag jij jezelf af hoe ga je het aanpakken?

Hoe ga jij je nieuwe levensstijl herontwerpen?

Je eigen gedrag aanpassen en geld overhouden is moeilijker dan je denkt. Gebruik ideeën om ze te handhaven. Je kunt het zien als afkicken van bijv roken of alcohol drinken. Je kikt af van je extra aankopen die niet urgent of nodig zijn. Neem vooral gezonde risico’s. Wil je in een ander levensstijl leven.

Een spaarplan maken

Wat heb je nodig?

Een to do list op papier of digitaal.Met digitaal dan moet je denken aan bijv een app of excel

Een rekenmachine of spreadsheet. Ik raad een spread sheet aan, want dat is gemakkelijker bij te houden.

Stap 1. Hoeveel krijg je aan inkomen binnen. Tel alle toeslagen erbij op.

Stap 2. Hoeveel gaat eruit aan vaste lasten.

Stap 3. Wat heb je nodig aan huishouden/boodschappen. Hoeveel geef je daar aan uit.

Stap 4. Ga na hoeveel je overhoud

Stap 5 Zet opzei wat je overhoud.

Probeer elke maand een vast bedrag opzei te zetten, sta achter het bedrag wat je opzei zet. Probeer zoveel mogelijk dingen uit, die jou stimuleren om meer geld over te houden.

We kopen vaak spullen om indruk te maken op anderen. Terwijl je het zelf niet eens leuk vind. Ben creatief dan kun je vaak uitkomen en hoef je niet iets bij aan te schaffen.

Ik kan je oprecht vertellen dat niemand weet hoe het leven loopt, welke obstakels je op je pad tegen zal tegen komen. Als je voldoende spaart ga je makkelijker om met problemen. Je kunt ‘fuck you’ zeggen tegen dingen die je belemmeren of afremmen en ‘hell yeh’ zeggen tegen mogelijkheden.

Een leven hebben waarin je wilt sparen, is een leven van elke maand een bedrag opzij zetten. Het is een leven dat je niet de hele tijd , elke keer weer verleid wordt. Het zijn tijden waar je waarde hecht aan tijd en kwaliteit. Het is een leven waarin jij je jou leven laat leiden door je dromen in plaats van angsten en onzekerheden. Je wilt afscheid nemen van je angst. Het is een leven dat jij het roer in handen hebt. Jij bepaald de richting.

We leven in een wereld waar mensen heel veel misbruik maken van elkaar. Waar heel veel verzonnen wordt en waar heel veel gedraaid wordt. Dat zal niet helpen om je bankrekening te laten groeien. NEVER NOOIT.

Het loont als je nadenkt over de dingen die je aanschaft. Het is moeilijk om je gedrag aan te passen. Maar bewust ermee om gaan en door door te zetten, zul je het verschil zien. Je denkt bewust na voor dat je iets doet. Je houd automatisch geld over aan het einde van de maand.

STOP onmiddellijk met bul-shit dingen komen. Niet volgende maand, niet over 2 weken, NEE nu onmiddellijk.

Geef jezelf bedenk tijd. Is het nodig, is het urgent, hoelang ben je van plan het te gaan gebruiken? Je kunt nu ook onmiddellijk stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Laat vallen dat jij ergens het recht op iets hebt, omdat jij er hard voor werk. Hiermee bedoel ik dat het geen routine moet worden. Je kunt jezelf verwennen, maar niet elke dag of week. Daarom houd je geen geld over. Hoe minder extraatjes weggeeft NU, hoe minder je b.v over 3 jaar moet rekenen als je het geld nodig hebt. Je kunt het gelijk OP TAFEL ZETTEN NAMELIJK. Dan heb ik het over als jij echt iets wilt hebben. Hoef jij niet te beginnen met sparen maar heb je het geld en kun jij het gelijk aanschaffen. Als we ouder worden dan worden we meer geleid door onze angst en onzekerheden. We reageren het af door mer dingen te komen. Leer omgaan met deze onzekerheid en angst, door bijv te gaan bidden, te mediteren of te lezen. Je krijgt achteraf spijt van je aanschaffen. Als je weer op je bankrekening kijkt en het geld ervan af is. Het gaat erom dat jij tevreden bent met waar je bent in je leven. Gun jezelf die tevredenheid en heb geduld dat het goed voelt als je iets aanschaft. Ga bewust om met de tijd die jij hebt, plan dingen die belangrijk zijn. Maak van je tijd prioriteit, inplaats van de tijd te verspillen om na te denken over wat andere denken. Je kunt het minimalisme noemen, maar dat maakt je om wie je wilt worden.

Als jij iets gaat komen, vraag jezelf de volgende vragen:

  1. waarom wil je het kopen?
  2. Hoelang ga ik het gebruiken?
  3. Wat ga ik er allemaal mee doen?
  4. Hoe kan ik het gebruiken om vooruit te komen?

Gebruik het VUUR.

De vlam van het sparen moet branden. Maak die vlam groter door meer te sparen. Hoe meer je spaart hoe groter de vlammen. Bedenk elke maand dat je geld opzei denkt waar je allemaal met dat geld kunt ondernemen.

Wil je een comfortabel leven, creëer dat voor jezelf.

Een andere GOUDEN regel. BLIJF AF VAN DE REKENING WAAROP JE AAN HET SPAREN BENT. Zet vooral door.

Spaar vooral op een gezond manier

Denk dus bijv aan:

  • 1. Gezondheid
  • 2.Zekerheid
  • 3.Respect
  • 4.Vrijheid
  • 5.Vriendschap
  • 6.Harmonie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *